Fotovoltaika

Glavna razloga za sprejem odločitve o instaliranju fotovoltaike:

1. OKOLJSKI DOPRINOS

Proizvodnja elektrike je brez emisij toplogrednih plinov, ogljični odtis je nevtralen.

 

2. EKONOMSKI DOPRINOS

Lastna proizvodnja elektrike iz obnovljivega vira, katerega energent je brezplačen je še posebej učinkovita, kadar viške energije shranjujemo in jih porabljamo, kadar elektrike ne proizvajamo.

Sončne elektrarne

Ekipa Metalne power je sprojektirala, financirala in implementirala prvo omrežno povezano solarno elektrarno v Sloveniji, na Fakulteti za elektrotehniko v Mariboru.

Ekipa Metalne power nudi sončno elektrarno iz ene roke:

 1. Izdelamo vam projektno dokumentacijo
 2. Pridobimo trenutno možne subvencije
 3. Izpeljemo kompletni upravni postopek
 4. Dobavimo ves ustrezen material iz evropskih zalog brez čakanja
 5. Izvedemo montažo in priklop na omrežje
 6. Izvajamo monitoring in tekoče vzdrževanje
 7. Omogočimo vam spremljanje obratovanja preko spletne aplikacije
Kontakt: prodaja@metalnapower.si
vodja prodaje: 051 310 561

Strešne sončne elektrarne

Predstavljajo osnovni način instaliranja fotovoltaičnih modulov. Nazivna moč takšnih elektrarn ima velik razpon in sicer od nekaj sto Wattov do nekaj megawattov. Ta vrsta sončnih elektrarn predstavlja v večini primerov izbiro privatnih investitorjev in družb z velikimi in zdravimi strešnimi površinami. Zaželjeno je, da je orientacija strešnih kril, na katere se instalirano takšne sončne elektrarne proti jugu ali vsaj, da so strehe ravne.

Razpolagamo s tehnološkimi rešitvami pritrditvenih podkonstrukcij za vse vrste strešnih kritin.

Parkirišča

Sončne elektrarne, ki tvorijo streho parkirišč predstavljajo ta čas enega od največjih trendov, ki je vezan na izreden razmah števila električnih avtomobilov in njihovi potrebi po polnjenju. Predvidevati je, da bodo površine namenjene sončnim elektrarnam eno od ozkih grl razvoja infrastrukture sistemov za polnjenje električnih avtomobilov. Prednost te tehnološke rešitve je tudi v izkoristku, saj se električni avtomobili lahko polnijo direktno iz razsmernikov, ki so lahko instalirani na sami elektrarni.

Sončne elektrarne – parkirišča se lahko opremijo s standardnimi moduli, BIPV sončnimi moduli, kakor je izvedena prva slovenska sončna elektrarna, ali pa s transparentnimi BIPB moduli, kar predstavlja enega od trenutnih trendov v svetu.

Sončne elektrarne na zemlji

Strešne površine so običajno premajhne za instaliranje nekaj MWp sončnih elektrarn, zato je za sončne elektrarne velikih moči edini način, da se instalirajo na zemlji.

Običajno se za sončne elektrarne na zemlji koristijo zemljišča z dobrim osončenjem in geometrijo, ugodno za vpadni kot sončnih žarkov. Partner Metalne power Intebako Skopje je v letu 2022 instaliral več MW sončnih elektrarn na zemlji.

 

Transparentni moduli

Običajno predstavljajo komponente BIPV (building integrated photovoltaic). Razloga za njihovo izbiro sta dva:

 • estetski razlog
 • potreba po več svetlobe, kot bi jo prepustil klasični modul

Moduli so dražji in imajo manjši specifični izkoristek/m2. Stranke lahko naročijo poljubno razmerje med transparentnim delom in površino, ki jo pokrivajo fotovoltaične celice.

Športna dvorana Ruše

Fakulteta za elektrotehniko

Družinska hiša

Bazen Ruše

e-Motion

Napolnite vaš električni avto v udobju vašega doma

Metalna power vam nudi instaliranje sistema za polnjenje vašega osebnega avtomobila s serijo polnilcev e-motion , ki jih priključimo na omrežje, ali pa jih spojimo z vašo sončno elektrarno in vam tako omogočimo direktno polnjenje vašega električnega avtomobila z elektriko pridobljeno iz brezplačne sončne energije.

e-Motion z najčistejšo, brezplačno in neomejeno energijo.
Enofazni razsmernik z vgrajenim polnilcem baterije e-Motion sun je namenjen električnim avtomobilom in električnim kolesom, ki se polnijo v stanovanjskih objektih direktno s sončno energijo. Na tak način izničimo izgube in ogljični odtis.

Zalogovniki elektrike

Lastna proizvodnja elektrike na okolju prijazen način, zahvaljujopč
sončnim panelom na strešnih površinah je v preteklosti bila
odločitev mnogih slovenskih družin. Ta dobra praksa dobiva nove
dimenzije tudi danes.

Proizvajajte elektriko s svojo fotovoltaično elektrarno in jo
shranite za uporabo, ko jo boste potrebovali.

Zalogovnik elektrike je akumulator, ki shrani električno energijo, ki
jo je vaša sončna elektrarna proizvedla preko dneva in jo daje na
razpolago npr. zvečer, kadar vaša sončna elektrarna elektrike ne
proizvaja.

Industrijske sončne elektrarne

Metalna power je v letu 2023 izvedla 2,5 MWp sončnih elektrarn na strehah industrijskih objektov, ki so vključevale 2 transformatorski postaji. Največja od teh je LIV Systems instalirane moči 1,4 MWp.

Generatorji

Za zagotovitev največje možne varnosti in samozadostnosti v primeru izpada omrežja vam nudimo dobavo in montažo diesel električnih agregatov, katerih prednost pride do izraza predvsem v zimskih mesecih, v katerih sončna elektrarna ne more proizvesti vse vaše energije in jo zalogovnik ne more shraniti.

Diesel električni agregati (DEA) so dimenzionirani za pokrivanje vseh potreb privatne hiše in jih dobavljamo v močeh 6 kW, 8 kW in 10 kW. DEA imajo svoj rezervoar in avtonomijo do 4.000 h obratovanja  pri polni obremenitvi. Instalirani so lahko na prostem ali znotraj objekta. Instalirani DEA imajo dodaten dušilec zvoka, kar jih napravi skoraj neslišne.

DEA temeljijo na preizkušenih diesel motorjih Perkins in so preko hibridnega razsmernika vključeni v vaš Celoviti energetski sistem (CES).

Hibridni električni sistemi

Predstavljajo optimizacijo fotovoltaičnih elektrarn in so
osnova CES – celovitega energetskega sistema.

Načeloma so hibridni električni sistemi neodvisni od omrežja, na katerega so priključeni in so pogosto uporabljeni na odročnih lokacijah. Namen instaliranja hibridnega električnega sistema je proizvodnja električne energije iz OVE (obnovljivi viri energije) v količinah, ki pokrivajo celotno porabo. Poleg izvorov energije vključuje CES istosmerni (polnilne postaje) in izmenični sistem dobave EE, sistem zalogovnikov elektrike, inverterjev, filtrov in sistema nadzora in upravljanja. Vse omenjene komponente se na različne, butično koncipirane načine, povezujejo v sistem CES.
Električna moč, ki jo zagotavlja sistem CES lahko varira od nekaj wattov za domačo aplikacijo do nekaj megawattov za industrijske porabnike ali stanovanjske soseske.

CES obsega hibridne sisteme, za katere je značilno, da vključujejo različne proizvodne vire EE, ki so predvsem iz OVE celo paleto nazivnih moči, zalogovnike EE in nenazadnje različne vrste energije; poleg električne tudi toplotno. Naši sodelavci vam bodo strokovno svetovali in izdelali za vas ekološko najugodnejšo, ekonomsko najdonosnejšo in kontinuirano oskrbno varianto za vaš dom.

Kontakt

Če imate kakšno vprašanje, ali pa nas želite kontaktirati, smo vam vedno na voljo:

031 407 849

info@metalnapower.si

 
PONEDELJEK – 8.00 – 19.00
TOREK – 8.00 – 19.00
SREDA 8.00 – 19.00
ČETRTEK 8.00 – 19.00
PETEK 8.00 – 19.00
SOBOTA 8.00 – 19.00 (dosegljivi preko emaila)
NEDELJA 8.00-16.00 (dosegljivi preko emaila)
  NASLOV

  Preradovičeva 22, 2000 Maribor, Slovenia

  TELEFON

  +386 31 407 849

  E-POŠTA

  info@metalnapower.si